Verslag toelatingsexamen 3 juli

Posted on Posted in Toelatingsexamen

Cfr: www.tijd.be

Meer dan vijfduizend kandidaat-studenten geneeskunde hebben dinsdag het toelatingsexamen arts afgelegd in drie hallen in Brussels Expo.

Enkel de 1.102 studenten met de beste score zullen uiteindelijk aan de opleiding mogen beginnen en dat is nieuw. Vroeger mochten alle geslaagden de studie arts aan een Vlaamse universiteit opstarten.

Niet alle kandidaat-studenten zijn tevreden met dat systeem: ‘Je moet waarschijnlijk heel goede punten halen om bij de hoogst gerangschikten te zitten en dat vind ik niet eerlijk. Het is niet omdat je door het toelatingsexamen geraakt, dat je een goede dokter gaat worden’, stelt kandidaat-student Ghizlaine Bchiri.

Moeilijkheidsgraad gedaald
Om niet te veel studenten en uiteindelijk te veel artsen te hebben, moest het examen de voorbije jaren moeilijker worden. Met het nieuwe systeem, is dat niet meer nodig. ‘De moeilijkheidsgraad is gedaald op twee manieren’, legt Jan Eggermont, voorzitter van de examencommissie uit. ‘De vragen in het wetenschapsgedeelte zijn makkelijker. Daarnaast zijn er ook minder vragen waardoor de tijdsdruk minder speelt.’

De vragen in het wetenschapsgedeelte zijn makkelijker. Daarnaast zijn er ook minder vragen waardoor de tijdsdruk minder speelt.
Jan Eggermont
Voorzitter examencommissie
De groep kandidaat-studenten is divers. Bijna de helft van de deelnemers zijn achttienjarigen die net klaar zijn met het secundair onderwijs. Daarnaast is er ook een groep die al één of meerdere jaren hogere studie achter de rug hebben. Tien procent zijn buitenlanders (bijna acht procent Nederlanders).

Kwart vijfdejaars
‘Elk jaar hebben we ook een groep vijfdejaars, die eens komen proberen’, aldus Eggermont. Die laatste groep bestond nu uit 24 procent van het totaal aantal deelnemers. Die 16- en 17-jarigen hebben uiteraard niet de ambitie om geslaagd te zijn, wel om een idee te hebben van de examenvragen.

Er deden ook veertien scholieren mee die net klaar zijn met hun vierde jaar middelbaar onderwijs.

Woensdag wagen nog eens 1.227 mensen hun kans bij het toelatingsexamen tandarts, ook in Brussels Expo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *