Toelatingsexamen

Inschrijven Toelatingsexamen

Alle officiële informatie om je in te schrijven voor het toelatingsexamen kun je vinden op de website van Onderwijs en Vorming Vlaanderen.

Klassiek waren er elk jaar twee mogelijkheden om het toelatingsexamen af te leggen. Voor 2018 gaat het toelatingsexamen echter op de schop en blijft er slechts één mogelijkheid over. We houden je de op de hoogte met alle nieuwe informatie omtrent deze nieuwe vorm.

Op dit moment zal het nieuwe examenmoment plaatsvinden op dinsdag 3 juli 2018 voor de artsen en woensdag 4 juli 2018 voor de tandartsen. Het toelatingsexamen wordt veranderd in een vergelijkend examen. Dit betekent dat de beste 1102 kandidaten geselecteerd worden voor de opleiding geneeskunde. Voor tandheelkunde zullen de beste 135 deelnemers worden geselecteerd. Eind januari 2018 wordt er meer informatie bekend gemaakt. Dan zal men ook publiceren welke leerstof het examen zal omvatten.

Na het afleggen van het examen zal de uitslag van het examen ongeveer een week op zich laten wachten. Hoewel je beperkt bent tot één deelname per jaar, ben je dat niet voor het aantal keren dat je mee kunt doen. 

Voor Nederlanders zijn er een aantal eisen voor inschrijven toelatingsexamen waar je aan moet voldoen voordat je mag meedoen met het nieuwe toelatingsexamen. Zo moet je beschikken over een VWO diploma of een hbo-propedeuse. Elk VWO diploma en elke hbo-propedeuse volstaan. Met een propedeuse in communicatie mag je dus gewoon meedoen met het toelatingsexamen.

Inhoud Toelatingsexamen

De onderstaande informatie geldt enkel voor inhoud toelatingsexamen van 2017. Voor 2018 gaat er een nieuwe vorm in werking. Meer informatie hierover zal worden gepubliceerd in januari 2018. De officiële leerstof voor het toelatingsexamen zal hier worden gepubliceerd. Info over hoe je jezelf kunt inschrijven kun je hier vinden.

De volledige informatie over het toelatingsexamen van 2017 kun je vinden in deze brochure. Ook staat hier de precieze inhoud van de onderwerpen die overhoord gaan worden. Je mag geen hulpmiddelen meenemen. Enkel een pen en kladpapier zullen voor je klaar liggen.

Het examen zal bestaan uit twee delen, een ochtenddeel en een middagdeel. Het ochtenddeel duurt van 9u30 tot 12u30 en het middagdeel van 14u tot 16u30. Om te slagen zul je voor elk deel 10/20 punten moeten halen en voor het totaal 22 van de 40 punten. Alle vragen zijn meerkeuze vragen! Hier gebruikt men vaak een giscorrectie op. Dit betekent dat je voor elke goed ingevulde vraag 1 punt krijgt, en voor elke fout ingevulde vraag -1/3 punt. Als je een vraag niet invult krijg je 0 punten.

Het ochtenddeel: kennis en inzicht in de Wetenschappen
Het ochtenddeel bestaat uit de lesstof van de Vlaamse middelbare school. Dit is niet overeenkomstig met de examenstof op het VWO in Nederland!

 • Wiskunde: 10 vragen
 • Fysica: 10 vragen
 • Chemie: 10 vragen
 • Biologie: 10 vragen

Bij wiskunde zal je meer berekeningen moeten kunnen uitvoeren, en je zal hier GEEN grafische rekenmachine bij mogen gebruiken. De wiskunde is in Vlaanderen verder gevorderd dan in Nederland.

Fysica ligt ongeveer op hetzelfde niveau als bij de noorderburen. Je zal een formulekaart bij het examen mogen hebben. Deze zal je zeer vaak nodig hebben.

Het enige vak waar je als Nederlander voordeel bij hebt is chemie. Ook hier krijg je een informatietabel bij.

Biologie is ook nog best pittig. Hier zal je altijd een relatief groot aantal vragen krijgen over genetica en DNA dus bestudeer dit goed.

Het middagdeel: Informatie verwerven en verwerken

 • Een aantal casussen
 • De stilleestekstproef

De casussen zullen je een aantal vragen stellen waar je jezelf moet inleven in patienten, maar ook hoe je gedrag overkomt bij andere mensen in de zorg. Hier zul je het "gewenste" antwoord moeten geven, waar je het arts zijn zoveel mogelijk centraal laat staan.

Bij stilleesteksten bestaan uit 6 teksten en wordt de cognitieve capaciteit getest. Over deze teksten worden vervolgens 5 vragen gesteld. Daarna worden de teksten weer ingeleverd en zullen er vragen moeten worden beantwoord over alle teksten.

Tips Voorbereiding Toelatingsexamen

Om een kans te maken om te slagen voor het examen is een goede voorbereiding cruciaal. Op de examens slagen jaarlijks ongeveer 1300 deelnemers, wat tussen de 15 en 20% is van het totale aantal inschrijvingen. Het slagingspercentage van de Nederlanders is vanzelfsprekend lager dan dat van de Belgen. Dit komt gedeeltelijk omdat de verworven kennis op de middelbare school in België een stuk hoger ligt. Hier enkele tips in je voorbereiding om je kansen zo hoog mogelijk te krijgen.

Om te beginnen moet je bereid zijn om genoeg tijd te steken in het examen. Hiervoor moet je niet denken aan dagen, maar echt aan weken! Ook zul je de tijd goed moeten besteden. Naast dat het altijd verstandig is om de stof door te lezen, is oefenen met oude examens voor veel mensen het meest efficiënt!

Online
Hieronder twee websites  die veel oude oefenexamens hebben, en ook een vragenforum hebben. De bovenste zal een kleine vergoeding vragen, terwijl de onderste geheel gratis is: 

Voorbereidingsdagen
Als je er op tijd bij bent kun je je opgeven voor door universiteiten georganiseerde voorbereidingsdagen. Hier zullen begeleiders de stof met je doornemen, en nog handige tips geven voor het examen.

Deze laatste is een speciale voorbereidingscursus voor als je in Nederland eindexamen hebt gedaan. Deze cursus is ontwikkeld door docenten van de Universiteit Utrecht en behandelt de onderwerpen die op het Nederlandse VWO niet aan bod zijn geweest maar wel getoetst worden tijdens het toelatingsexamen. 

Tips Maken Toelatingsexamen

Als je aankomt bij het gebouw zul je gelijk al een grote massa zien staan die ook meedoet. Je zal een kwartier van tevoren worden binnengelaten. De deelnemers worden ingedeeld in blokken. Elk blok heeft een aantal begeleiders die je vragen kunnen beantwoorden en eventueel een fout antwoord kunnen wegtypexen. Zorg dat je je bloknummer binnen handbereik hebt. Nadat het ochtenddeel is afgerond mag iedereen het gebouw weer verlaten voor de middagpauze. Een kwartier voor tijd zullen de mensen weer naar binnen mogen. Tijdens het examen zullen er ook nog uitgebreide instructies op schermen worden geprojecteerd en op het examen staan.

 

Algemene tips voor het toelatingsexamen:

 • Bereid je goed voor! Meer informatie om je voor te bereiden kun je hier  vinden
 • Woon je ver uit de buurt? Boek een hotel of overnacht bij iemand die dichterbij woont. Zorg ervoor dat je de locatie makkelijk kunt bereiken.
 • Probeer uitgerust op het examen te verschijnen, en zorg dat je goed ontbeten hebt. Neem ook wat mee voor tussen de middag.
 • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Dan kun je ook nog even naar het toilet als dat nodig is.
 • Lees de vraag en de antwoorden rustig door. Als jet het antwoord zeker weet vul je het in. Gokken is enkel aan te raden als je twijfelt tussen slechts twee antwoordmogelijkheden.
 • Gebruik je formularium om te controleren, en je geheugen op te frissen. Je krijgt dit niet voor niets!
 • Heb je een antwoord verkeerd ingevuld? Steek je vinger omhoog en ga verder met het examen. Na korte tijd zal een begeleider bij je komen om het foute antwoord te wissen.
 • Hoe hard je ook geleerd hebt en hoe slim je ook bent, er gaan altijd vragen zijn waar je geen antwoord op hebt. Denk er niet te lang over na, en bewaar de moeilijke vragen tot je de rest hebt ingevuld.
 • In de middagpauze zullen een een hoop mensen de vragen van de ochtend gaan bespreken. Dit heeft geen enkele zin, en kan je alleen maar onzeker maken. Het examen heeft nou eenmaal een hoge moeilijkheidsgraad. Iedereen maakt veel fouten. 
 • Voor de stilleestekst; lees eerst de vragen en daarna de tekst. Zo weet je waarnaar je op zoek moet. 
 • Zorg voor een backup als je niet door het geneeskunde examen komt. Dit kan een geneeskundestudie zijn in een ander land (bijvoorbeeld Nederland), of bijvoorbeeld een alternatieve studie als biomedische wetenschappen.

Voor een eventuele sfeerimpressie over het toelatingsexamen kun je ook deze oude column eens lezen!