Examen gehaald! Wat nu?

Posted on Posted in Verschillende universiteiten

Je hoort bij de gelukkigen die door de selectie zijn gekomen? Gefeliciteerd! Het eerste (en volgens sommigen grootste) obstakel is overwonnen. Nu moet je nog kiezen waar je zou gaan willen studeren. Tussen de opleidingen zijn er veel overeenkomsten, maar ook grote verschillen. Hieronder vind je informatie van alle bachelor opleidingen die er momenteel in Vlaanderen beschikbaar zijn zodat je voor jezelf kunt bepalen welke opleiding het best bij jou past!

Op ons handige stappenplan kun je vinden welke administratieve zaken je verder in orde zult moeten maken.

Universiteit Antwerpen

De studie:
Antwerpen liep voorop bij de introductie van het nieuwe curriculum bij de overgang van het curriculum van 7 naar 6 jaar en heeft daardoor eerder dan andere de nadruk bij de kliniek in plaats van bij de theorie gelegd. Omdat de opleiding meestal slechts een honderdtal studenten per jaar telt, krijg je een hechtere groep en ook een iets persoonlijker contact met de lesgevers. Bij de toewijzing van stages blijft de meerderheid ook binnen de directe omgeving van Antwerpen. Hier studeren relatief het grootste aantal Nederlanders, wat afhankelijk van je voorkeur een voor- of een nadeel kan zijn.

De stad:
Deze 522 000 inwoners tellende stad is de grootste van Vlaanderen en staat bekend om zijn diamanthandel en zijn ligging aan de schelde als één van de grootste havens van Europa. Antwerpen heeft de typische plussen en minnen van een stad. Je hebt toegang tot een breed scala aan diensten maar daar tegenover liggen de typische nadelen van een grote stad, inclusief de grote afstanden. Zo liggen het stadscentrum en de geneeskunde faculteit zo’n 6 km uit elkaar. Een geluk is dat er in Antwerpen een grote beschikbaarheid aan koten is. Als je houdt van de grote stad, met een uitgebreide historie en veel verschillende faciliteiten dan is Antwerpen wellicht de beste keus.

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en bevindt zich op slechts een half uurtje rijden van de Nederlandse grens. Het is een stad vol geschiedenis en creativiteit, vooral gekend voor zijn mode en kunst; vraag maar aan Lonely Planet die Antwerpen een van de 10 steden om te bezoeken in 2018 noemde. Helaas is het verkeer in en rond Antwerpen ook notoir druk. Gelukkig ligt de Geneeskunde-opleiding en het universitair ziekenhuis UZA op de Campus Drie Eiken, in de groene zuidrand van de stad, ideaal bereikbaar met de auto. Binnen Antwerpen is de fiets het populairste vervoersmiddel onder studenten, en er is dan ook een geweldig fietsdeelsysteem, Velo, waar je voor een vaste abonnementsprijs fietsjes kan uithalen voor een uurtje.

Wat de Universiteit Antwerpen onderscheidt van de andere Vlaamse geneeskunde-opleidingen, is o.a. het internationale karakter: Erasmus-uitwisselingen worden aangemoedigd en tijdens het stage-jaar heeft iedereen de kans om tot 3 maand in het buitenland stage te lopen. In Antwerpen vind je ook het, aan de UA verbonden, Instituut voor Tropische Geneeskunde waar artsen van over de hele wereld heen komen om een internationaal postgraduaat te volgen.

Laura Antwerpen

Laura Daman
3e-jaars ASO Anesthesie
Universiteit Antwerpen

Open Universiteit Brussel

De studie:
De studenten worden net als in Antwerpen in kleine groepen opgedeeld en begeleid, en is eveneens praktischer ingesteld dan de grotere opleidingen zoals die in Gent en Leuven. Recent onderzoek gaf aan dat de Universiteit Brussel, ondanks zijn reputatie als kleine faculteit, goed meedoen met de grotere universiteiten op wetenschappelijk niveau. De opleiding is in het Nederlands, doch is Frans noodzakelijk tijdens je stages. 

De stad:
De plek van de Grote Markt, Manneke Pis en het Atomium. Niet alleen de hoofdstad van België maar ook die van Europa, met de daarbij vergezellende smeltkroes aan nationaliteiten. In Brussel worden 25 talen gesproken waarvan Frans en Nederlands het leeuwendeel vertegenwoordigen. Ondanks dit alles telt de stad maar 180 000 inwoners, maar wel elk jaar 6 miljoen bezoekers.  Het openbaar vervoer is er bijzonder uitgebreid, met een tram, metro en de bus, De geneeskunde faculteit ligt zo’n 5 km van het centrum. De koten in Brussel zijn wel iets duurder dan gemiddeld, en er is ook niet zo’n groot aanbod. Weet dat het goed (leren) spreken van Frans een groot voordeel is. Dit omdat 85% van de Brusselaars dit als hoofdtaal heeft.

Studente Universiteit Brussel

Jolien Kessels
5e-jaars Geneeskunde
VUBrussel

De VUB (Vrije Universiteit Brussel) is exact wat de naam je vertelt: vrij. De persoon die kiest voor zijn geneeskunde opleiding  aan de VUB is iemand die graag uitgedaagd wordt om kritisch na te denken over de wereld rond zich en dingen in vraag durft te stellen. De groepen zijn klein, er is een persoonlijke aanpak en tijdens de opleiding is er heel veel aandacht voor praktijk: tijdens je master heb je tweeënhalf jaar fulltime stage, het meeste van alle Belgische universiteiten. Als hoofdstad van België en Europa is Brussel een enorm bruisende stad waar altijd wel iets te beleven valt. Bereid je voor om verliefd te worden op Brussel en al authentieke wijken, prachtige theaters, gezellige en soms obscure bars en bovenal haar waanzinnig interessante internationale inwoners inwoners

 

Universiteit Gent:

De studie:
De Universiteit Gent vertegenwoordigd samen met de Leuven het leeuwendeel van de geneeskundestudenten. Het staat gekend om zijn goede reputatie op wetenschappelijk vlak, en zweeft qua theorie en praktijk ergens tussen de KULeuven en de kleinere faculteiten in. Er zijn grote hoorcolleges, maar ook kleinere werkgroepen. Ook bestaat er een Skillslab waar je een hoop van je praktische vaardigheden up-to-date kunt houden.  

De stad:
Gent ligt in het westen van België en is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. Deze historisch belangrijke stad telt nu ongeveer 243 000 inwoners waarvan 65 000 studenten. Door deze sterk vertegenwoordigde bevolkingsgroep is er in Gent wel een relatieve kamer schaarste. De meeste mensen kennen Gent van de Gentse feesten. Dit tiendaagse festival behoort tot de grootste volksfeesten van Europa. Echter is er het hele jaar door nog genoeg te beleven. Dit blijkt ook wel aan de vele toeristen die elk jaar worden aangetrokken. De stad is uitgeroepen tot gezelligste stad van België en daar zijn ze trots op. Er zijn veel terrasjes, restaurants, winkelstraten en hippe uitgaansgelegenheden. Ondanks dat Gent door zijn compactheid goed te befietsen valt zijn er ook nog verschillende treinstations, een uitgebreid busnetwerk en een drietal tramlijnen die je van A naar B kunnen brengen.

Studenten vertellen:
Gent is de grote tegenhanger van Leuven. Gemiddeld beginnen hier jaarlijks een twee- tot driehonderdtal studenten aan hun opleiding geneeskunde. De focus ligt nog steeds op de theoretische kant, maar ook meer praktische zaken komen aan bod. Het hele jaar door wordt in kleine groepjes gewerkt aan klinische en communicatieve vaardigheden. Ook vanaf het eerste jaar reeds een paper schrijven en in het derde jaar in kleine aantallen casussen bespreken, maakt hier deel uit van de voorbereiding op de masterjaren.

Daarnaast is er genoeg te doen buiten het studeren om. Veel wordt er opgetrokken in clubverband, waarbij elke faculteit zijn eigen studentenvereniging heeft. Er zijn naast een uitgebreid uitgaansleven voor studenten ook veel culturele activiteiten om aan mee te doen. 

Eva Geneeskunde

Eva Vanthournout
5e-jaars Geneeskunde
Universiteit Gent

Katholieke Universiteit Leuven

De studie:
De Geneeskundefaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven kent de grootste hoeveelheid inschrijvingen van heel Vlaanderen. De KULeuven heeft internationaal gezien de beste reputatie van alle universiteiten. Het staat bekend als een een relatief klassieke, of theoretische, opleiding. Er worden in vergelijking met andere universiteiten relatief veel grote hoorcolleges gegeven. Nog steeds is er aandacht voor praktische en communicatieve vaardigheden, maar de nadruk hierop is wel minder aanwezig. 

De stad:
Deze stad ligt in Vlaams-Brabant, niet ver van Brussel. Leuven is een kruising tussen de voorzieningen van een stad, maar de bereikbaarheid en geborgenheid van een dorp. Het merendeel van de studenten woont binnen de ring en vanuit deze positie is alles binnen zo’n 10 minuten bereikbaar met de fiets. Er is natuurlijk wel minder te doen dan in een stad als Gent, Antwerpen of Brussel.  Doordeweeks is het er door de studenten altijd gezellig, en om deze allemaal van hun noden te voorzien zijn er vele kroegen met als hoogtepunt de Oude Markt. De universiteit heeft gezorgd voor meerdere goedkope studentenrestaurants en ook zijn de sportfaciliteiten van goede kwaliteit. 

Jan Student Geneeskunde Leuven

Jan Blykers
Huisarts
KULeuven

Studenten vertellen
Leuven is dé Vlaamse studentenstad pur sang. Met de grootste universiteit van het land in een middelgrote centrumstad (100 000 inwoners tegenover een 40 000-tal studenten), is het studentenleven prominent en zichtbaar in de week, en vind je er een relatieve rust in het weekend, wanneer de Vlaamse student voor zijn was en plas terug naar huis toe keert. Maar naast de talloze studentencafés vindt je er ook veel groen, prachtige middeleeuwse architectuur en culinaire toppers. De opleiding geneeskunde aan de KU Leuven biedt een hoog aangeschreven theoretisch curriculum met gedurende 4.5 jaar voornamelijk ex cathedra-onderwijs. In deze jaren worden de verschillende orgaansystemen vanuit verschillende oogpunten belicht en krijg je een grondig inzicht in ziekteprocessen en de wetenschappelijke methodiek. De schaarse dagen praktijk in deze eerste jaren worden nadien uitgebreid goedgemaakt in anderhalf jaar voltijdse, praktijkstage. Hier loop je mee op een veelheid van medische disciplines, en word je geleidelijk voorbereid op de keuze van een vervolgopleiding.

Universiteit Hasselt:

De studie:
De universiteit Hasselt beschikt enkel over een bacheloropleiding, waardoor je na het afronden hiervan je master bij de KULeuven zult volgen. De studenten zijn een kleine groep waar iedereen elkaar kent, en ook de drempel tussen professoren en studenten erg laag is. Dit is de enige universiteit die het jaar heeft opgedeeld in themablokken van zo’n 6 weken waarna je 1 of 2 examens krijgt. Deze examens zijn echter niet te onderschatten! Ondanks deze afwijkende methode, werd Hasselt recent nog als één van de beste bacheloropleidingen van Vlaanderen beoordeeld. 

De stad:
De hoofdstad van Vlaams Limburg, bekend om zijn hoge leefkwaliteit, met 73 000 inwoners. Er wonen zo’n 14 000 studenten. Het heeft als bijnaam de stad van de smaak. Dit vanwege de jenever, de speculaas en de aanwezige mode. Er zijn ook vele cafe’s en restaurants. Vervoer gebeurd vooral per fiets en bus. Deze laatste is niet alleen voor studenten, maar voor elke inwoner gratis. De geneeskunde faculteit van de Universiteit Hasselt bevindt zich niet in Hasselt, maar in Diepenbeek. Deze bevindt zich enkele kilometers van het centrum. 

Universiteit Kortrijk:

De studie:
Deze opleiding bestaat net als Hasselt over enkel een bachelor opleiding. Waar Hasselt als zusteruniversiteit van de KULeuven de studenten in Vlaams-Limburg zal opleiden, doet Kortrijk dat voor West-Vlaanderen. Ook hier zal je in kleine groepen les krijgen. Je moet ook hier rekening houden dat je na drie jaar naar Leuven zal moeten verhuizen voor het vervolledigen van de opleiding.

De stad:
Kortrijk ligt in West-Vlaanderen en heeft 76.000 inwoners. Het ligt vlakbij Wallonie, en heeft een uitgebreide geschiedenis met een bewaard historisch centrum. Ook op gebied van handel en textiel speelt Kortrijk nog altijd een belangrijke internationale rol. Er huizen verschillende universiteit en hogescholen in de stad, en beschikt het over een middeleeuws centrum met een groot voetgangersgebied. 

Studenten vertellen:
De universiteit in Kortrijk is eigenlijk een afdeling van de K.U. Leuven, en wordt de ‘KULAK’ genoemd (K.U. Leuven Afdeling Kortrijk). Je kan er enkel de bachelor opleiding volgen. Deze wordt op quasi exact dezelfde manier georganiseerd als in Leuven. Kortrijk is een middelgrote stad in West-Vlaanderen, en voor de KULAK kiezen dan ook over het algemeen vooral West-Vlamingen. De groepen zijn er kleiner en er heerst een persoonlijke en gemoedelijke sfeer. Naast de mede-geneeskunde studenten, kan je op de KULAK ook zeer gemakkelijk studenten van alle andere richtingen leren kennen. In de zomervakantie worden voor nieuwelingen introductiesessies in Anseremme georganiseerd. Ondanks de kleinschaligheid van de campus bruist het studentenleven in de KULAK. Vele studentikoze activiteiten worden georganiseerd op de Campus zelf en elk jaar zijn er ook grotere activiteiten zoals het Kerstbal en de KULAK-proms.

Laura Geneeskunde

Laura Gadeyne
ASO Pathologie
Universiteit Kortrijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *