Studie Geneeskunde

Studie geneeskunde: de opleiding

Geneeskunde is het brede vakgebied dat zich richt op het voorkomen, het diagnosticeren en het behandelen van ziektes of afwijkingen op het menselijk functioneren, zowel op fysiek als psychisch niveau. Tijdens de opleiding wordt in eerste instantie geleerd hoe een lichaam normaal functioneert, om vanuit hier de afwijkingen te kunnen begrijpen. 

De essentie is overal in België hetzelfde, met als verschil met omringende landen dat het een relatief theoretische opleiding is. De klemtoon ligt minder op de praktische kanten en communicatieve vaardigheden, en veel meer op de parate kennis. Er zijn relatief veel hoorcolleges in vergelijking met werkcolleges. De laatste jaren is er echter wel een ommekeer, waar de praktijk ook nadrukkelijker van belang wordt. Tussen de universiteiten onderling zijn er ook nog veel verschillen !

 verschillen

Sinds enkele jaren is de opleiding verkort van zeven jaar naar zes jaar, conform met de rest van de opleidingen binnen de Europese Unie. Deze bestaat uit een bachelor en een masterfase. Veel van de fundamentele wetenschappen (natuurkunde, chemie, biologie) die vroeger gegeven werden zijn hierdoor weggevallen.

Ook het aantal uren dat je zal moeten besteden aan de geneeskunde opleiding in België ligt hoger dan in de buurlanden. De meeste faculteiten hebben de studie ingedeeld in semesters, waardoor er halfjaarlijks examens zijn. Deze examens vinden meestal plaats in januari en juni. Je zult hiervoor grote hoeveelheden informatie moeten kunnen onthouden

Studie Geneeskunde: de bachelor

Als je aan de studie geneeskunde begint zal het je opvallen dat je omringd zal worden door gemotiveerde studenten. Ondanks dat dit een van de zwaarste studies in België is is het slagingspercentage voor het eerste jaar in de bachelor geneeskunde vaak boven de 80%. Dit is deels te wijten aan het toelatingsexamen, die het percentage van 40% naar tot boven de 80% heeft opgestuwd.

In de bachelor geneeskunde krijg je vakken als celbiologie, spijsvertering, bloedsomloop en anatomie. De verschillende orgaansystemen worden uitgelegd, waarbij vooral de nadruk ligt op hoe het normaal werkt. Dit is in tegenstelling tot de masterfase, waarin dieper op de verscheidene pathologieën wordt ingegaan. Na elk semester (met als uitzondering Hasselt welke in een 6-weken systeem werkt) welke vijf maanden in beslag neemt zijn er examens. In de zomervakantie is er een herkansingsperiodes voor de examens waar nog geen voldoende voor is behaald. Als je geen herkansingen hebt, zal je in de zomer maar liefst drie maanden vakantie hebben!

Theorie Bachelor Geneeskunde Leuven

Theorie Bachelor in Leuven

Naast de theorie, welke het leeuwendeel van de bachelor beslaat, is er ook tijd om de snijzaal in te gaan. Hier kun je alle avonden die je hebt lopen blokken om elke zenuw, bloedvat en spier eindelijk aan de praktijk onderwerpen. Dit is een heftige, maar desalniettemin zeer interessante ervaring, waar je de rest van je artsencarrière profijt van zult hebben!

Naast de dissecties zul je ook al verscheidene stages mogen doen. Zo zijn er de huisartsenstage en de verpleegstage. Bij deze eerste zul je normaal gesproken nog weinig van de pathologie en de theorie afweten. Echter zal zo meer nadruk komen te liggen op het communicatieve aspect, iets wat door de afgestudeerden onder ons soms nogal eens wordt vergeten!

Tijdens je verpleegstage zul je enkele weken op een verpleegafdeling meelopen.  Hier leer je de echte basis van medische handelingen als bloeddruk en temperatuur meten, wondverzorging, een bloedafname, … Ook zul je hier je eerste echte patiëntencontacten opdoen, en valt er veel te leren over wat verpleegkundigen nu precies doen en hoe zij hun samenwerking met de artsen van de dienst ervaren.

Studie Geneeskunde: de master

Net zoals de bachelor geneeskunde duurt de master geneeskunde sinds de invoering van het zesjarig systeem ook drie jaar. Bij de meeste masteropleidingen zul je in het eerste anderhalf jaar vooral theorie krijgen als Ademhaling, Kindergeneeskunde en Neurologie en Neurochirurgie. Waar je eerst leerde hoe de orgaansystemen normaal functioneren, zul je nu vooral de afwijkingen en pathologieën bestuderen. Ook zul je al steeds meer in aanraking komen bij de verschillende specialisatierichtingen welke je zult kunnen volgen na je master.

Op communicatief vlak ga je leren hoe je een goede anamnese of een Slecht-nieuws gesprek kan voeren. Aan het eind van je theoretische opleiding zul je bij sommige opleidingen een stationsproef afleggen, waarbij je verschillende stations krijgt waarbij je binnen een gelimiteerd tijdsbestek anamnese moet afnemen bij simulatiepatiënten om vervolgens een diagnose te stellen.

Na anderhalf jaar (drie semesters) van de master geneeskunde zul je vervolgens aan je stages beginnen. Deze zullen over de gehele breedte de geneeskunde dekken, denk aan gynaecologie, pediatrie, heelkunde, inwendige geneeskunde, en psychiatrie.  Een deel van deze stages zijn verplicht, een ander deel is vaak te kiezen aan de hand van waar je interesses liggen. Afhankelijk van je universiteit zul je hier ook nog bepaalde invloed op kunnen uitoefenen, waarbij je niet alleen kunt kiezen welke stages je wilt doen maar ook waar deze plaats zullen vinden. Veel geneeskundestudenten pakken deze kans ook om een aantal van deze ervaringen in het buitenland op te doen. Zo zijn er tussen de universiteiten in België vaak uitwisselingsprogramma’s met onder andere Congo, de Filipijnen, China en Australië.

Na een aantal maanden aan stages zul je een keuze moeten gaan maken om je te gaan specialiseren. Dit is, ondanks dat je al die jaren al binnen de geneeskunde werkzaam bent, toch lang niet altijd gemakkelijk! In de laatste periode van je master zul je moeten kiezen voor je afstudeerrichting. Hier zijn in totaal vier verschillende richtingen voor namelijk:

  • Huisartsgeneeskunde
  • Pre-specialisatie
  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Maatschappelijke gezondheidszorg

Binnen de pre-specialisatie zijn er ook nog tal van richtingen, wat dacht je van anesthesist, radioloog, chirurg, of arts in de forensische geneeskunde? Meer informatie over de verschillende richtingen van het specialiseren kun je hier vinden!

Verschillen tussen de studies

Je hoort bij de gelukkigen die door de selectie zijn gekomen? Gefeliciteerd! Het eerste (en volgens sommigen grootste) obstakel is overwonnen. Nu moet je nog kiezen waar je zou gaan willen studeren. Tussen de opleidingen zijn er veel overeenkomsten, maar ook grote verschillen. Hieronder vind je informatie van alle bachelor opleidingen die er momenteel in Vlaanderen beschikbaar zijn zodat je voor jezelf kunt bepalen welke opleiding het best bij jou past!

Op ons handige stappenplan kun je vinden welke administratieve zaken je verder in orde zult moeten maken.

Universiteit Antwerpen

De studie:
Antwerpen liep voorop bij de introductie van het nieuwe curriculum bij de overgang van het curriculum van 7 naar 6 jaar en heeft daardoor eerder dan anderen de nadruk bij de kliniek in plaats van bij de theorie gelegd. Omdat de opleiding meestal slechts een honderdtal studenten per jaar telt, krijg je een hechtere groep en ook een iets persoonlijker contact met de lesgevers. Bij de toewijzing van stages blijft de meerderheid ook binnen de directe omgeving van Antwerpen. Hier studeren relatief het grootste aantal Nederlanders, wat afhankelijk van je voorkeur een voor- of een nadeel kan zijn.

De stad:
Deze 522 000 inwoners tellende stad is de grootste van Vlaanderen en staat bekend om zijn diamanthandel en zijn ligging aan de Schelde als één van de grootste havens van Europa. Antwerpen heeft de typische plussen en minnen van een stad. Je hebt toegang tot een breed scala aan diensten maar daar tegenover liggen de typische nadelen van een grote stad, inclusief de grote afstanden. Zo liggen het stadscentrum en de faculteit geneeskunde zo’n 6 km uit elkaar. Een geluk is dat er in Antwerpen een grote beschikbaarheid aan koten is. Als je houdt van de grote stad, met een uitgebreide historie en veel verschillende faciliteiten dan is Antwerpen wellicht de beste keus.

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en bevindt zich op slechts een half uurtje rijden van de Nederlandse grens. Het is een stad vol geschiedenis en creativiteit, vooral gekend voor zijn mode en kunst; vraag maar aan Lonely Planet die Antwerpen een van de 10 steden om te bezoeken in 2018 noemde. Helaas is het verkeer in en rond Antwerpen ook notoir druk. Gelukkig ligt de Geneeskunde-opleiding en het universitair ziekenhuis UZA op de Campus Drie Eiken, in de groene zuidrand van de stad, ideaal bereikbaar met de auto. Binnen Antwerpen is de fiets het populairste vervoersmiddel onder studenten, en er is dan ook een geweldig fietsdeelsysteem, Velo, waar je voor een vaste abonnementsprijs fietsjes kan uithalen voor een uurtje.

Wat de Universiteit Antwerpen onderscheidt van de andere Vlaamse geneeskunde-opleidingen, is o.a. het internationale karakter: Erasmus-uitwisselingen worden aangemoedigd en tijdens het stagejaar heeft iedereen de kans om drie maanden buitenlandse stage te lopen. In Antwerpen vind je ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde waar artsen van over de hele wereld heen komen om een internationaal postgraduaat te volgen.

Laura Antwerpen

Laura Daman
3e-jaars ASO Anesthesie
Universiteit Antwerpen

Open Universiteit Brussel

De studie:
De studenten worden net als in Antwerpen in kleine groepen opgedeeld en begeleid, en is eveneens praktischer ingesteld dan de grotere opleidingen zoals die in Gent en Leuven. Recent onderzoek gaf aan dat de Universiteit Brussel, ondanks zijn reputatie als kleine faculteit, goed meedoet met de grotere universiteiten op wetenschappelijk niveau. De opleiding is in het Nederlands, doch is Frans noodzakelijk tijdens je stages. 

De stad:
De plek van de Grote Markt, Manneke Pis en het Atomium. Niet alleen de hoofdstad van België maar ook die van Europa, met de daarbij vergezellende smeltkroes aan nationaliteiten. In Brussel worden 25 talen gesproken waarvan Frans en Nederlands het leeuwendeel vertegenwoordigen. Ondanks dit alles telt de stad maar 180 000 inwoners, maar wel elk jaar 6 miljoen bezoekers.  Het openbaar vervoer is er bijzonder uitgebreid, met een tram, metro en de bus. De geneeskundefaculteit ligt zo’n 5 km van het centrum. De koten in Brussel zijn wel iets duurder dan gemiddeld, en er is ook niet zo’n groot aanbod. Weet dat het goed (leren) spreken van Frans een groot voordeel is. Dit omdat 85% van de Brusselaars dit als hoofdtaal heeft.

Studente Universiteit Brussel

Jolien Kessels
5e-jaars Geneeskunde
VUBrussel

De VUB (Vrije Universiteit Brussel) is exact wat de naam je vertelt: vrij. De persoon die kiest voor zijn geneeskundeopleiding aan de VUB is iemand die graag uitgedaagd wordt om kritisch na te denken over de wereld rond zich en dingen in vraag durft te stellen. De groepen zijn klein, er is een persoonlijke aanpak en tijdens de opleiding is er heel veel aandacht voor praktijk: tijdens je master heb je tweeënhalf jaar fulltime stage, het meeste van alle Belgische universiteiten. Als hoofdstad van België en Europa is Brussel een enorm bruisende stad waar altijd wel iets te beleven valt. Bereid je voor om verliefd te worden op Brussel en al zijn authentieke wijken, prachtige theaters, gezellige en soms obscure bars en bovenal haar waanzinnig interessante internationale inwoners inwoners

 

Universiteit Gent:

De studie:
De Universiteit Gent vertegenwoordigd samen met de KU Leuven het leeuwendeel van de geneeskundestudenten. Het staat gekend om zijn goede reputatie op wetenschappelijk vlak, en zweeft qua theorie en praktijk ergens tussen de KU Leuven en de kleinere faculteiten in. Er zijn grote hoorcolleges, maar ook kleinere werkgroepen. Ook bestaat er een Skillslab waar je een hoop van je praktische vaardigheden up-to-date kunt houden.  

De stad:
Gent ligt in het westen van België en is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. Deze historisch belangrijke stad telt nu ongeveer 243 000 inwoners waarvan 65 000 studenten. Door deze sterk vertegenwoordigde bevolkingsgroep is er in Gent wel een relatieve kamer schaarste. De meeste mensen deze stad van de Gentse Feesten. Dit tiendaagse festival behoort tot de grootste volksfeesten van Europa. Echter is er het hele jaar door nog genoeg te beleven. Dit blijkt ook wel aan de vele toeristen die elk jaar worden aangetrokken. De stad is uitgeroepen tot gezelligste stad van België en daar zijn ze trots op. Er zijn veel terrasjes, restaurants, winkelstraten en hippe uitgaansgelegenheden. Ondanks dat Gent door zijn compactheid goed te befietsen valt zijn er ook nog verschillende treinstations, een uitgebreid busnetwerk en een drietal tramlijnen die je van A naar B kunnen brengen.

Studenten vertellen:
Gent is de grote tegenhanger van Leuven. Gemiddeld beginnen hier jaarlijks een twee- tot driehonderdtal studenten aan hun opleiding geneeskunde. De focus ligt nog steeds op de theoretische kant, maar ook meer praktische zaken komen aan bod. Het hele jaar door wordt in kleine groepjes gewerkt aan klinische en communicatieve vaardigheden. Ook vanaf het eerste jaar reeds een paper schrijven en in het derde jaar in kleine aantallen casussen bespreken, maakt hier deel uit van de voorbereiding op de masterjaren.

Daarnaast is er genoeg te doen buiten het studeren om. Veel wordt er opgetrokken in clubverband, waarbij elke faculteit zijn eigen studentenvereniging heeft. Er zijn naast een uitgebreid uitgaansleven voor studenten ook veel culturele activiteiten om aan mee te doen. 

Eva Geneeskunde

Eva Vanthournout
5e-jaars Geneeskunde
Universiteit Gent

Katholieke Universiteit Leuven

De studie:
De Geneeskundefaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven kent de grootste hoeveelheid inschrijvingen van heel Vlaanderen. De KU Leuven heeft internationaal gezien de beste reputatie van alle universiteiten. Het staat bekend als een een relatief klassieke, of theoretische, opleiding. Er worden in vergelijking met andere universiteiten relatief veel grote hoorcolleges gegeven. Nog steeds is er aandacht voor praktische en communicatieve vaardigheden, maar de nadruk hierop is wel minder aanwezig. 

De stad:
Deze stad ligt in Vlaams-Brabant, niet ver van Brussel. Leuven is een kruising tussen de voorzieningen van een stad, maar de bereikbaarheid en geborgenheid van een dorp. Het merendeel van de studenten woont binnen de ring en vanuit deze positie is alles binnen zo’n 10 minuten bereikbaar met de fiets. Er is natuurlijk wel minder te doen dan in een stad als Gent, Antwerpen of Brussel.  Doordeweeks is het er door de studenten altijd gezellig, en om deze allemaal van hun noden te voorzien zijn er vele kroegen met als hoogtepunt de Oude Markt. De universiteit heeft gezorgd voor meerdere goedkope studentenrestaurants en ook zijn de sportfaciliteiten van goede kwaliteit. 

Jan Student Geneeskunde Leuven

Jan Blykers
Huisarts
KULeuven

Studenten vertellen
Leuven is dé Vlaamse studentenstad pur sang. Met de grootste universiteit van het land in een middelgrote centrumstad (100 000 inwoners tegenover een 40 000-tal studenten), is het studentenleven prominent en zichtbaar in de week, en vind je er een relatieve rust in het weekend, wanneer de Vlaamse student voor zijn was en plas terug naar huis toe keert. Maar naast de talloze studentencafés vindt je er ook veel groen, prachtige middeleeuwse architectuur en culinaire toppers. De opleiding geneeskunde aan de KU Leuven biedt een hoog aangeschreven theoretisch curriculum met gedurende 4.5 jaar voornamelijk ex cathedra-onderwijs. In deze jaren worden de verschillende orgaansystemen vanuit verschillende oogpunten belicht en krijg je een grondig inzicht in ziekteprocessen en de wetenschappelijke methodiek. De schaarse dagen praktijk in deze eerste jaren worden nadien uitgebreid goedgemaakt in anderhalf jaar voltijdse praktijkstage. Hier loop je mee op een veelheid van medische disciplines, en word je geleidelijk voorbereid op de keuze van een vervolgopleiding.

Universiteit Hasselt:

De studie:
De universiteit Hasselt beschikt enkel over een bacheloropleiding, waardoor je na het afronden hiervan je master bij de KU Leuven zult volgen. De studenten vormen een kleine groep waar iedereen elkaar kent, en ook de drempel tussen professoren en studenten erg laag is. Dit is de enige universiteit die het jaar heeft opgedeeld in themablokken van zo’n 6 weken waarna je 1 of 2 examens krijgt. Deze examens zijn echter niet te onderschatten! Ondanks deze afwijkende methode, werd Hasselt recent nog als één van de beste bacheloropleidingen van Vlaanderen beoordeeld. 

De stad:
De hoofdstad van Vlaams Limburg, bekend om zijn hoge leefkwaliteit, met 73 000 inwoners. Er wonen zo’n 14 000 studenten. Het heeft als bijnaam de stad van de smaak. Dit vanwege de jenever, de speculaas en de aanwezige mode. Er zijn ook vele Cafés en restaurants. Vervoer gebeurd vooral per fiets en bus. Deze laatste is niet alleen voor studenten, maar voor elke inwoner gratis. De faculteit geneeskunde van de Universiteit Hasselt bevindt zich niet in Hasselt, maar in Diepenbeek. Deze bevindt zich enkele kilometers van het centrum. 

Universiteit Kortrijk:

De studie:
Deze opleiding beschikt net als Hasselt over enkel een bachelor opleiding. Waar Hasselt als zusteruniversiteit van de KU Leuven de studenten in Vlaams-Limburg zal opleiden, doet Kortrijk dat voor West-Vlaanderen. Ook hier zal je in kleine groepen les krijgen. Je moet ook hier rekening houden dat je na drie jaar naar Leuven zal moeten verhuizen voor het vervolledigen van de opleiding.

De stad:
Kortrijk ligt in West-Vlaanderen en heeft 76.000 inwoners. Het ligt vlakbij Wallonie, en heeft een uitgebreide geschiedenis met een bewaard historisch centrum. Ook op gebied van handel en textiel speelt Kortrijk nog altijd een belangrijke internationale rol. Er huizen verschillende universiteit en hogescholen in de stad, en beschikt het over een middeleeuws centrum met een groot voetgangersgebied. 

Studenten vertellen:
De universiteit in Kortrijk is eigenlijk een afdeling van de K.U. Leuven, en wordt de ‘KULAK’ genoemd (K.U. Leuven Afdeling Kortrijk). Je kan er enkel de bachelor opleiding volgen. Deze wordt op quasi exact dezelfde manier georganiseerd als in Leuven. Kortrijk is een middelgrote stad in West-Vlaanderen, en voor de KULAK kiezen dan ook over het algemeen vooral West-Vlamingen. De groepen zijn er kleiner en er heerst een persoonlijke en gemoedelijke sfeer. Naast de mede-geneeskunde studenten, kan je op de KULAK ook zeer gemakkelijk studenten van alle andere richtingen leren kennen. In de zomervakantie worden voor nieuwelingen introductiesessies in Anseremme georganiseerd. Ondanks de kleinschaligheid van de campus bruist het studentenleven in de KULAK. Vele studentikoze activiteiten worden georganiseerd op de Campus zelf en elk jaar zijn er ook grotere activiteiten zoals het Kerstbal en de KULAK-proms.

Laura Geneeskunde

Laura Gadeyne
ASO Pathologie
Universiteit Kortrijk

Specialiseren in België

Studenten die hun bachelor en master in Vlaanderen hebben genoten kunnen na het succesvol afronden van de master zich verder specialiseren in België. Over het algemeen is een geneeskunde diploma uit België meer een voor- dan een nadeel om aangenomen te worden tot een vervolgopleiding in de omringende buurlanden.

Voor huisartsgeneeskunde is er ook numerus fixus. Als je als voorkeur een ander specialisme hebt zul je hier voor geselecteerd moeten worden. Dit gebeurt in Leuven afhankelijk van vijf parameters:

  • Het puntenpercentage van de vakken van het curriculum
  • Beoordeling van de stage van het 6e jaar van het specialisme naar keuze
  • Wetenschappelijk werk en publicaties
  • Een interview
  • Toetsing theoretische kennis en vaardigheden
  • Het coassistentschap

Elke specialisatie zal op een andere manier belang hechten aan elk van de punten. Over het algemeen telt het curriculum en coassistentschap het zwaarst en het het interview als minst belangrijke factor. Hoe “moeilijk” of “makkelijk” het is om aanvaard te worden hangt af van de plaats en het vraag en aanbod tussen de specialisatieplaatsen. Laat je nooit uit het veld slaan als je een bepaald specialisme ambieert en hier in eerste instantie niet voor wordt aangenomen, de aanhouder wint!

Er zal in 2018 een update komen op deze website om uit te leggen welke weg je moet afleggen om je bij de verschillende universiteiten te specialiseren.

Informatiedagen studie geneeskunde

Alle universiteiten en studies hebben informatiedagen over de studie geneeskunde. Deze zijn natuurlijk niet verplicht, maar kunnen je helpen om een studiekeuze te maken. Je krijgt er specifieke informatie over één opleiding: onder andere de vereiste voorkennis, het studieprogramma, de loopbaanmogelijkheden en studiebegeleiding komen aan bod. Professoren, studiebegeleiders en studenten staan klaar voor vragen en advies.

Hieronder een overzicht:

Infodagen Katholieke Universiteit Leuven

  • Woensdag 20/02/2019: Infobeurs (Algemeen), Kortrijk
  • Zaterdag 02/03/2019: Verderstudeerbeurs, Leuven
  • Zaterdag 16/03/2019: Infodag (Algemeen), Leuven
      cfr brochure
  • Zaterdag 27/04/2019: Infobeurs (Algemeen), Kortrijk

Infodagen Universiteit Gent

  • Zaterdag 23/02/2019: Infobeurs Geneeskunde
  • Woensdag 13/03/2019: Infobeurs Geneeskunde

Infodagen Vrije Universiteit Brussel

  • Zondag 24/03/2019: Infobeurs Algemeen
  • Zondag 28/04/2019: Infobeurs Algemeen
  • Zaterdag 07/09/2019: Infobeurs Algemeen

Infodagen Universiteit Antwerpen

  • Zaterdag 23/02/2019: Infobeurs Geneeskunde
  • Zaterdag 27/04/2019: Infobeurs Algemeen

Alternatieven voor de studie geneeskunde

Je hebt hard gestudeerd, en je hebt het toch niet gehaald? Helaas behoort deze uitslag toe aan het merendeel van de studenten die hebben meegedaan met het toelatingsexamen. In eerste instantie zul je moeten proberen deze tegenslag te verwerken. Het is belangrijk om erover te praten met vrienden en familie en het nieuws te laten bezinken. 

Het betekent in geen geval dat je niet intelligent of gemotiveerd genoeg bent voor de studie. Het examen is slechts een momentopname, welke beïnvloed wordt door tal van factoren. De beste studenten -die afstuderen met fantastische punten- hebben soms meer dan één poging nodig gehad om te slagen. Je hebt nu al wat oefening gehad, en je kunt jezelf al wat beter voorbereiden op het toelatingsexamen.

Ondertussen kunt voor een opleiding kiezen die aansluit bij een later beroep als arts en het volgend jaar nog een keer proberen. Of misschien heb je andere interesses en ga je voor een volledige carrièreswitch. Doe een studiekeuzetest of ga naar één van de vele infodagen van de verschillende universiteiten om je te heroriënteren.  Denk er in elk geval rustig over na, en laat je niet gek maken! Hieronder alvast een paar voorbeelden van de mogelijkheden. 

 

Biomedische Wetenschappen
  • Wat: De studie van  mens in ziekte en gezondheid tot op het moleculaire niveau.
  • Wie: Iedereen met een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Waar: Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven
  • Carrièremogelijkheden:
         –  Klinisch en Wetenschappelijk onderzoek
          – Milieu en gezondheidswetenschappen
          – Onderwijs
  •  De studie biomedische wetenschappen is een goed fundament voor een latere job binnen de gezondheidssector, zij het niet als arts. Het voordeel is dat je na het 1e jaar BMW een aantal studiepunten kunt meenemen voor de bachelor geneeskunde.  Vroeger kon men vaak nog overstappen van het eerste naar het tweede jaar. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval!  Het eerste jaar zul je vooral basiswetenschappen krijgen. Verwacht biologie, fysica, wiskunde en chemie, vakken die terugkomen op het toelatingsexamen.

Biologie
  • Wat: De leer van levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen
  • Wie: Iedereen met een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Waar: Antwerpen, Brussel,  Gent, Leuven, Hasselt, Kortrijk
  • Carrièremogelijkheden:
         –  Onderzoek
          – Voorbereiding op job in industrie of wetenschapsadministratie
          – Voorbereiding op job als leerkracht
Bio-ingenieur
  • Wat: Als bio-ingenieur richt je je op levende systemen en hun interactie met de omgeving, en denk je systeemgericht na over biologische processen.
  • Wie: Iedereen met een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Waar: Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Kortrijk
  • Carrièremogelijkheden:
         –  Het bedrijfsleven, bij de overheid en in het wetenschappelijk onderzoek
          – Mogelijkheid tot doorgroeien als leerkracht in secundair of hoger onderwijs  
Diergeneeskunde
  • Wat: Een dierenarts is iemand die diergeneeskunde uitoefent door het behandelen van ziektes, aandoeningen en verwondingen van dieren
  • Wie: Iedereen met een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Waar: Antwerpen (bachelor), Gent (bachelor + master)
  • Carrièremogelijkheden:
         –  Zelfstandig dierenarts zowel voor gezelschapsdieren als vee
          – Ziektepreventie en bedrijfsbegeleiding 
          – De levensmiddelenindustrie en in de farmaceutische sector
Kinesitherapie
  • Wat:  De studie welke zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens
  • Wie: Iedereen met een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Waar: Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, 
  • Carrièremogelijkheden:
         –  Als zelfstandig kinesitherapeut een eigen praktijk beginnen
          – In loondienst als kinesist bij een ziekenhuis
          – Kinesist binnen gespecialiseerd onderwijs of als sportkinesitherapeut
          – Wetenschappelijk onderzoek
Verpleegkunde
  • Wat: Verpleegkunde is een beroep binnen de gezondheidszorg gericht op het verzorgen van individuen, families en gemeenschappen met als doel een zo goed mogelijke gezondheid en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven
  • Wie: Iedereen met een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Waar: Antwerpen, Brussel, Gent (Artevelde hogeschool), Gent (Hogeschool Gent), Leuven, Hasselt, Kortrijk
  • Carrièremogelijkheden:
         – Als verpleegkundige in loondienst in een ziekenhuis 
          – Grote diversiteit van subdisciplines zoals OK-verpleegkundige of verloskundige
         – Als zelfstandig verpleegkundige in de thuiszorg