“Met trillende handen”. Een interview met de oprichter van Medistitch

Posted on Posted in Interview

Ali Zamani (28) ontwikkelde MediStitch, een hechtset voor medische studenten. Oorspronkelijk komt hij uit Nederland maar hij heeft vorig jaar zijn studie geneeskunde afgerond in Leuven. Momenteel heeft hij een tussenjaar voor hij als arts aan de slag gaat, om zich volledig op zijn bedrijf te richten.

Ali Zamani

“Een Nederlander in Leuven, hoe is dat nu gekomen?”
Geneeskunde heeft draagvlakken wat ik interessant vind, biologie en de wetenschap daarachter. Ook de uitdaging trok me aan, er is een probleem en je wilt de oplossing vinden, waarbij je tegelijkertijd mensen helpt.  Helaas was ik uitgeloot in Nederland, maar in Belgie mocht ik na het toelatingsexamen wel starten met de opleiding. Ik had gehoord dat Leuven echt een studentenstad was, en had daar eveneens de cursussen gevolgd voor het toelatingsexamen. Zodoende ben ik hier terechtgekomen. 

“Eerste indruk?”
Mijn eerste ervaring in één woord: cultuurshock. Wij als Nederlanders denken “we gaan naar België toe, dezelfde taal, wat kan er zoveel anders zijn?” maar dat bleek toch echt een omslag. Op mijn eerste dag kende ik niemand, terwijl anderen al contacten hadden van de middelbare school of de kennismakingsdagen. Ik had moeite met vrienden te maken op het begin, terwijl ik normaal heel sociaal ben. Echter toen ik mij éénmaal kon aansluiten had ik wel het gevoel dat je echt op elkaar kon bouwen. Alvast een tip voor Nederlanders, probeer je open te stellen naar je Belgische medestudenten toe om hun cultuur te leren kennen.

“Hoe is het idee MediStitch ontstaan?”
Het ontstaan is eigenlijk geboren uit mijn onzekerheid voor het hechten. Ik was niet echt een natuurtalent, verre daarvan. Toen ben ik gaan oefenen op simulatoren maar die waren allen van mindere kwaliteit. Zo ben ik zelf begonnen met experimenteren met nieuwe materialen. Toen ik eenmaal mijn eerste prototype gemaakt had was ik benieuwd wat mijn studiegenootjes ervan vonden en presenteerde het voor de aula. Als ze interesse hadden, mochten ze na de les het model bekijken en bij mij komen met hun vragen. Het was een overrompeling, bijna iedereen wilde weten hoe ze aan mijn set konden komen. Ook mijn professoren waren enthousiast, omdat het resultaat zo realistisch was en de prijs/kwaliteitsverhouding zeer gunstig. Ze waren dusdanig onder de indruk dat de oude setjes werden vervangen en MediStitch de gouden standaard werd in het vaardigheidscentrum van de KULeuven. 

"Om daadwerkelijk in iemands lichaam te prikken was wel een drempel die ik over moest."

“Dan was je eerste échte hechting zeker een makkie?”
Haha dat viel nog mee! Toen ik voor het eerst op een patiënt moest gaan hechten was de eerste steek geen eenvoudige opgave. Het is een bepaald psychologisch aspect aan waardoor je er toch een raar gevoel bij hebt om in een lichaam een technische handeling uit te richten. Mijn eerste hechting bestond uit het sluiten van de huid na plaatsing van een heupprothese, onder toeziend oog van een traumachirurg. Ik stond er met trillende handen; om daadwerkelijk in iemands lichaam te prikken was wel een drempel die ik over moest. Uiteindelijk is het goed gelukt, mede dankzij de oefeningen die ik thuis heb kunnen doen. 

“Met al jouw ervaring, zou je studenten aanraden om een bedrijf te beginnen in hun studententijd?”
Ik zou studenten ook zeker adviseren om tijdens de studententijd een onderneming te starten. Het is het ideale moment om aan de slag te kunnen gaan.  Het opstarten is eigenlijk het moeilijkste. Hoe pak je het aan, hoe werkt het allemaal? Het is echt een drempel die je over moet. Als student heb je meer tijd en minder verplichtingen, zowel relationeel als financieel. 

“Als laatste. Je bent nu afgestudeerd als arts, welke tips zou je nog willen meegeven aan de student, en welke aan de stagiair/co-assistent?”
Voor de geneeskundestudent:  wees nieuwsgierig. Niet alleen naar de studie zelf maar ook naar de mensen om je heen. Laat je niet wijs maken door de druk die op je gezet wordt. Geniet van je studententijd; en mocht je er een jaar langer over doen omdat je een omweg moet maken is dat echt geen probleem. Probeer als stagiair van iedereen te leren. Probeer met zoveel mogelijk mensen in contact te komen, van de patiënt tot de verpleegkundige, van de fysiotherapeut tot de schoonmaker.  Dit is essentieel om het gehele ziekenhuisproces goed te begrijpen. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt, denk ik dat je daar heel ver mee kunt komen! 

 Zelf geïnteresseerd in meer informatie over MediStitch en de hechtset? Ga naar medistitch.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *