#5: Geviseerd/gevisiteerd

Posted on Posted in Uncategorized

Eind januari heb ik mijn assistentschap binnen de verslavingszorg afgerond en nu werk ik sinds een tijdje op de intensieve zorgeenheid van ons ziekenhuis, een crisisafdeling voor de meest suïcidale, psychotische en agressieve patiënten van Vlaams-Brabant. Klinkt een beetje eng maar ook super leerzaam, zou je zeggen? Klopt, ware het niet dat de voorbije weken in het teken hebben gestaan van één woord: de Visitatie. Oftewel, de overheid die komt controleren of alles volgens het boekje loopt en wat er beter moet. Het woord beheerste elk gesprek en ik ben vrij zeker dat ik niet de enige ben die er ook van gedroomd heeft. Hoe dichter de Visitatie nabij kwam, hoe meer de stress toenam.

Laat ik duidelijk zijn, ik ben 100% pro doorlichting en verbetering. Een analyse van je werking om optimale zorg te bieden kan alleen maar aangemoedigd worden. Waar ik echter wel moeite mee heb is de manier waarop. De Visitatie kwam geen week inleven als patiënt of meedraaien als hulpverlener. De Visitatie kwam… onze administratie controleren. Daarop werden we getoetst, onze waarde als hulpverleners werd volledig afhankelijk van hoe goed onze administratie in orde was. Dus hebben wij met het hele team wekenlang naarstig zitten werken, om dossiers te controleren en verslagen aan te vullen en toch maar alle observaties uit te schrijven zodat we zeker in orde waren voor de Visitatie. Voor één zaak hadden we geen tijd meer: onze patiënten.

Maar op papier leverden we prima zorg.

Ik ben niet de eerste en ik zal vast ook niet de laatste hulpverlener zijn die klaagt over de hoge administratieve belasting in de zorg, dat besef ik ook wel. Maar het maakt me triest om te zien hoe patiënten doelloos door de gang lopen op zoek naar contact terwijl zowel de verpleging als ik aan een stuk door registreren, verslagen schrijven, documenten aftekenen en vooral geen vijf minuutjes tijd hebben om een praatje te slaan. Werken in de zorg, noemen ze dat dan.

Shana

Overzicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *